Få et velformet skæg med grooming og trimning

Alt hvad du skal vide

Hvordan vedligeholder man sit skæg?

Har du et sjusket skæg? Er det ujævnt flere steder? Har du svært ved at få det til at lægge sig pænt? Rejsen for et flot og veltrimmet skæg, er selve væksten kun et af de første trin.

Fordi efter at man har vokset skægget ud, starter den “rigtige” rejse: Vedligeholdelsen. Dette kræver en knivskarp skægrutine, der plejer og former skægget.

Om man har et kort eller langt skæg, skal man huske grooming og trimning under sin skægpleje rutine. Det hjælper ikke kun med at style skægget, men også holde skægget mere symmetriske og flot.

Grooming kan sikre, at man har bedre håndtering over skægget. På den anden hånd er det at trimme skægstubbene en klasse for sig selv. Her kan man få skægget til at se friskt ud, og på længere sigt, kan det vokse bedre.

Vil du lære alt om trimning og grooming, og de forskellige stilarter, samt hvilke redskaber du kan tage brug. Ved at læse med kan du få en masse gode tips, til at dit skæg altid sidder lige som det skal.

skæg redskaber til grooming og trimning på et bord.

Brug en skægtrimmer for den bedste trimning

Er du til kort skæg, eller vil du undgå et asymmetrisk skæg bør, du investere i en skægtrimmer. Med en skægtrimmer får du et frisk og velformet skæg, da den kan bruges i et hav af situationer. Ligegyldigt om du har et kort skæg eller langt fuldskæg.

Det kan blive lidt overvældende, når trimmeren kan bruges til så meget forskelligt, derfor har vi samlet nogle gode råd og tips til trimning af skæg.

En trimmer er et redskab der fjerner hår til en vis længde. For at sammenligne, fjerner en barbermaskine håret helt op til huden, hvorimod en trimmer kan man klippe skægget i den længde man ønsker.

Dette er perfekt, hvis man vil havde et kort skæg, skægstubbe eller en stilart, som overskæg, gedeskæg eller en tredje stilart. Med trimmerens funktion, kan du også holde skægget symmetrisk, selv med længere skæg stile.

Skægkamme og skægtrimmer spredt ud.

Få et velformet skæg med en trimmer til kort skæg

Mand med kortskæg, bruger en skægtrimmer

Til kort skæg er det en god ide at finde en trimmer, der både er af høj kvalitet, men også fleksibel. Med kortere skægarter trimmer man ofte hyppigere, og derfor er det vigtigt at finde en trimmer, der gør arbejdet færdigt hurtigt og pænt, men helst også uden at gå på kompromis med kvalitet.

Der findes også trimmere der er vandtætte, det kan være en god løsning, da man gerne vil trimme sit skæg i badet. Hvis du gerne vil spare lidt tid om morgen kan dette være en god løsning.

På samme måde er en trimmer med opsamler, også en løsning der kan være effektiv, da du minimerer rengøringstiden. 

Hvordan bruger du en trimmer til fuldskæg

Når man trimmer et fuldskæg, kræver det mere præcision og tid end med et kort skæg. Derfor bør man fokusere mere på kvalitet og funktionalitet. Jo bedre kvaliteten er, jo mere præcis bliver din trimning også.

På den anden hånd bør du også finde en trimmer, med mulighed for en bred vifte af længder. Det gør det nemmere at style, specielt siderne der bør være kortere end hagen. Det vigtigt at du ikke trimmer dit skæg for tit, men lader det gro. Vi anbefaler at trimme et fuldskæg hver anden uge.

Mand med fuldskæg får trimmet sig skæg.
Mand med langt blødt skæg der er groomet og plejet

Hvordan plejer man sit skæg efter en trimning?

Da huden under og hår stubbene kan være sensitive efter trimning af skæg, er det vigtigt at pleje skægget ordentligt. Dette sikrer at du holder det sundt. Du bør supplere din trimning med skægolier eller en aftershave for at undgå irritation og kruset skæg.

Skægolier fugter både huden og forbygger mod bumser og knopper. Det giver håret et beskyttende lag der vedligeholder skægget gennem dagen. Det kan også være en god idé at bruge aftershave. Med dette undgår du infektioner og betændelse, der kan fører til skægpest.

Hvis du vil vide mere, kan du se vores skægpleje guide om blandt andet, skægolier, aftershave og skægshampoo.

Skægbørster hjælper med at få et blødt skæg

Har du et rodet skæg, der går i alle retninger? Eller har du svært ved at style dit skæg om morgen? Det kan en skægbørste hjælpe dig med. Skægbørster er et praktisk grooming redskab. Den er udviklet til at hjælpe med at redde skægget, så du undgår rodet og kruset skæg.

Den giver dig mulighed for både pleje skægget, men også styler det på samme tid. Det betyder at fra dag til dag, kan du nemt sørger for at dit skæg er præcis, som du vil havde det. Så hvis du har et tykkere og fyldigere skæg, er en skægbørste perfekt til dig.

Skægbørste liggende på et stykke stof.

Hvorfor du bør have en børste til dig skæg

praktiske og gode skægbørster stablet over hinanden

Der er desværre mange der har det med at bruge de samme produkter til skæg, som de bruger til almindeligt hår. Dette er en fejl, da skæg og ikke mindst huden bag ved skægget, er mere sensitivt end almindeligt hår. Dette kan være lidt irriterende at få af vide, da man skal bruge flere penge på flere produkter, men kan være en god investering på den lange bane. Produkter til almindeligt hår, kan faktisk skade mere end det gavner. Alm. hår, som nævnt på siden med skægolier, har flere naturlige olier end skæg, og produkter til alm. hår vil derfor fjerne flere naturlige olier end produkter til skæg.

Skægbørster er lavet for at pleje skæg optimalt. Deres kompakte design gør det nemmere at håndtere. Det betyder man har mere magt over retningen, man børster sit skæg i. På den måde ”træner” du håret til, at vokse i en specifik retning.

En skægbørste har længere hår end den traditionelle hårbørster, så man kan komme mere grundigt ind i skægget. Det gør at man fjerner døde hudceller, som vask af skæg ikke får med nogle gange. Brug af en børste efter brug af skægpleje produkter som skægolier, vil øge dens virkning.

En skægolie hjælper med at blødgør skægget og børsten fordeler produkterne jævnt så alle hår er plejet. Det øger virkningen, og resulterer i et blødere og sundere skæg.

Style dit skæg med en skægkam

En skægkam er den hemmelige løsning, til et rodet skæg. Ved at bruge en skægkam sikre man, at skægget altid sidder perfekt. Deres kompakte design gør dem til det perfekte tilbehør at havde med, så man kan rette skægget løbende gennem dagen.

Ved at rede skægget ud hyppigt, fjerner man snavs og andre uvelkomne genstande i skægget. Det holder skægget hygiejnisk, og skaber et sundere skæg der vokser bedre.

Kammen er også perfekt hvis skægget har en tendens til at flyve i alle retninger, eller hvis det kruset og krøllet. På den måde får man mere kontrol over sit skæg, uden risiko for skader.

Træ kam

Hvilken kam er bedst for dit skæg?

To skægkamme af træ på et hvidt bord

Når man skal til at investere i nye produkter til skæg, skal man være opmærksom på at det er til skæg, da der kan komme nogle komplikationer hvis det ikke er. Skæghår er almindeligvis mere sensitivt end andet, og det vil derfor også kunne skade mere end det gavner, hvis man ikke bruger produkter der er beregnet til skæg.

Dog er der også flere slags kamme af forskellige materialer, kvaliteter eller prisklasser, der giver forskellige resultater. Skægkamme kan komme i materialer så som plastik, horn og træ. Generelt er plastik ikke godt for skægget. Dens hårde tænder, kan være skadende mod huden og håret.

Der er nogle forskellige ting man skal overveje når man skal til at købe sin første skægkam. Et par af de ting kan være, hvad dit skæg behøver. Det kan f.eks. være at det er kruset, krøllet eller sensitivt. Dette ville f.eks. resultere i en kam der har mere mellemrum mellem tænderne, da det hjælper med at få redt skægget ud hvis det er filtret. Man kan med fordel skifter til en kam hvor tænderne er tættere senere.

Brug skægsaks når du trimmer skægget

Er der nogle svære steder at ramme med trimmeren? Så kan en skægsaks være løsningen, da den er nemmere at manøvrere fremfor en trimmer. Dog kan det godt være svært at få det i samme længde.

For at opretholde den samme længde, kan men med fordel bruge en kam. Man skal stadig være forsigtig, og det kan lidt længere tid at klippe sit skæt. Når man til gengæld har lært hvordan man gør, så kan man gøre det forholdsvis hurtigt, men saksen gør det ikke lige så hurtigt og lige, som trimmeren vil gøre det.

Man skal dog overveje hvilken størrelse man køber sin skægsaks i, da den kan have forskelige formål.

En mand der klipper i sit skæg

Grooming glattejern til det ujævne skæg

Der findes flere forskellige måde at bruge det på, først og fremmest er det en god ide at finde ud af hvad der skal bruges til dit skæg. Er der langt kort eller noget helt tredje, så er der forskellige fremgangsmåder.

Hvis du har et kortere skæg, så kan man med fordel, bruge det der ligner en børste med en ledning til. Det er godt at bruge til kortere skæg fordi der er børster på så man rammer ikke sig selv med den og brænder sig.

Hvis man har et lidt længere skæg, er det en fordel at bruge et ”rigtigt” glattejern, det virker som et helt normalt glattejern, men to varme flader, som man maser sammen med håret i midten og trækker den ned igennem skægget.

Disse to løsninger er gode fordi de er effektive, det kan skal huske på er dog at man i begge tilfælde skal bruge en kam eller en børste som er kold, da varmen kan have en negativ effekt på skægget med tiden. Derudover er det en god ide at sørge for at skægget er rent, ved at vaske den med en god skægshampoo eller skægbalsam.

Tre personer holder en føntørre, glattejern og varmebørste til skæg

Hvilket glattejern til skæg passer dig bedst?

glattejern og to børste

Hvis du i tvivl om hvilken skæg glattejern passer dig bedst, er dette afsnit for dig. Der er et hav af glattejern på markedet, du kan tage brug af. Selvom de hvert har sin egen funktionalitet og design, formår de samme resultater, derfor husk at i sidste ende er det en smag og behag sag, når du vælger din glattejern.

Der er typisk to slags glattejern på markedet: varmebørster med indbygget varmelegeme eller glattekam med føntørre. De har begge sine fordele, så du kan vælge den der dækker dine behov bedst.

Hvis du søger efter noget, der kan style håret mens du groomer det, er en glattekam med føntørre perfekt. Med dens funktionalitet, kan du style skægget, mens du glatter hårene. På den måde sikre du at du altid får den skægstil du ønsker.

Dog hvis du har et længere og kraftigere skæg, anbefaler vi at bruge en varmebørste med varmelegeme. Den er bedre egnet til komme helt ned og rede selv de stædigste hår. Hvis du lærer mere om hvordan du bruger en glatte jern, samt

Vil du dykke dybere i Trinming og grooming? Se vores andre guides!

Scroll til toppen