Få et velformet skæg med grooming og trimning

Alt hvad du bør vide

Hvordan vedligeholder du dit skæg?

Har du et sjusket skæg? Er det ulige flere steder? Har du svært med at få det til at lægge sig pænt? I rejsen for dit ultimative skæg, er selve væksten kun første trin.

For efter du har vokset skægget ud, starter den rigtige rejse: vedligeholdelsen. Dette kræver en knivskarp skæg rutine, der plejer og former dit skæg.

Om du har et kort eller langt skæg, bør man huske grooming og trimning under sin skægpleje rutine. Det hjælper ikke kun med at style det til dit drømmeskæg, men også holde skægget symmetriske.

Grooming sikre, at du har bedre håndtering over skægget. På den anden hånd ved at trimme skægstubben, får du skægget til at se frisk ud, og på længere sigt kan vokse bedre.

På denne side vil du lære alt, der er om trimning og grooming til de forskellige stilarter, samt hvilke redskaber du kan tage brug af. Ved at læse med kan du sikre, at dit skæg altid sidder lige som det skal

skæg redskaber til grooming og trimning på et bord.

Brug en skægtrimmer for den bedste trimning

Er du til kort skæg, eller vil du undgå et usymmetrisk skæg bør, du investere i et skægtrimmer. Med en skægtrimmer får du et frisk og velformet skæg, da den kan bruges i et hav af situationer, om du har et kort skæg eller langt fuldskæg.

Det kan blive lidt overvældende, når det kan bruges til så meget forskelligt, derfor har vi samlet nogle gode råd og tips til trimning af skæg

En trimmer er et redskab der fjerner hår til en vis længde. For at samlingen fjerner en barbermaskine håret helt op til huden, hvorimod med en trimmer kan du beholde en ønsket mængde skæg.

Dette er perfekt til hvis man vil havde et kort skæg, skægstubbe eller en stilart, som overskæg eller gedeskæg. Med trimmerens funktion, kan du også holde skægget symmetrisk, selv med længere skæg stile som fuldskæg.

Skægkamme og skægtrimmer spredt ud.

Få et velformet skæg med en trimmer til kort skæg

Mand med kortskæg, bruger en skægtrimmer

Til korte skæg er det en god ide at finde trimmer, der er både af høj kvalitet, men også fleksibelt. Med kortere skægarter trimmer man ofte hyppigt, og derfor er det vigtigt at finde en trimmer, der gør arbejdet færdigt hurtigt, men os uden at gå på kompromis med kvalitet.

Trimmer der er vandtætte en perfekt løsning, da du kan trimme skægget under badet. På den måde smækker du to fluer med et smæk. På samme måde er en trimmer med opsamler, også en løsning, da du minimerer rengøringstiden. 

Hvis du vil vide mere kan du læse vores guide om kort skæg

Hvordan bruger du en trimmer til fuldskæg

Når man trimmer et fuldskæg, kræver det mere præcision og tid end med et kort skæg. Derfor bør du fokusere mere på kvalitet og funktionalitet. Jo bedre kvaliteten er, jo mere præcist bliver din trimning. Det vigtigt, da du kun vil fjerne ujævne steder eller det yderste lag.

På den anden hånd bør du også finde en trimmer, med mulighed for en bred vifte af længder. Det gør det nemmere at style, specielt siderne der bør være kortere end hagen. Det vigtigt at du ikke trimmer dit skæg for tit, men lader det gro ud. Vi anbefaler at trimme et fuldskæg hver anden uge.

Hvis du vil vide mere kan du læse vores guide om Fuldskæg

Mand med fuldskæg får trimmet sig skæg.
Mand med langt blødt skæg der er groomet og plejet

Hvordan plejer du dit skæg efter en trimning?

Da huden under og hår stubbene kan være sensitive efter trimning af skæg, er det vigtigt at pleje skægget ordentligt. Dette sikrer at du holder det sundt. Du bør supplere din trimning med skægolier eller en aftershave for at undgå irritation og kruset skæg.

Skægolier fugter både huden og forbygger mod bumser og knopper. Det giver håret en beskyttende lag der vedligeholder skægget gennem dagen. På den anden hånd med aftershave undgår du infektioner og betændelse, der fører til skægpest.

Hvis du vil vide mere, kan du se vores skægpleje guide om blandt andet, skægolier, aftershave og skægshampoo.

Skægbørster hjælper med at få et blødt skæg

Har du et rodet skæg, der går i alle retninger? Har du svært ved at style dit skæg om morgen? Det kan en skægbørste hjælpe dig med. Skægbørster er et praktisk grooming redskab, der er designet specifikt til et skægs behov.

Den giver dig mulighed for både pleje skægget, men også styler det på samme tid. Det betyder at fra dag til dag, kan du nemt sørger for at dit skæg er præcis, som du vil havde det. Hvis du har et tykkere og fyldigere skæg, er en skæg børste perfekt til dig.

Skægbørste liggende på et stykke stof.

Hvorfor du bør have en børste til dig skæg

praktiske og gode skægbørster stablet over hinanden

En bredt misforståelse er, at skæg og hår er det samme, og du derfor kan bruge samme redskaber. I realiteten er skæg er faktisk mere sart. Skæghår er grovere, samt er huden under mere sensitivt. Det betyder at ved at bruge samme redskaber til skæg som hår, skader du mere end du plejer dit skæg.

Skægbørster er specifik lavet for at pleje dit skæg optimalt. deres kompakte design gør det nemmere at håndtere. Det betyder du har mere magt over retningen, du børster dit skæg. På den måde ”træner” du håret til at vokse i en specifik grosretning.

En skæg børste har længere hår end konventionelle hårbørster, så du kan komme mere grundigt ind i skægget. Det gør at du fjerner døde hudceller, som vask af skæg ikke får med nogle gange. Brug af en børste efter brug af skægpleje produkter som skægolier, da det vil øge dens virkning.

En skægolie hjælper med at blødgør skægget og børsten fordeler produkterne jævnt så alle hår er plejet. Det øger dens virkning, og resulterer i et blødere og sundere skæg.

Style dit skæg med en skægkam

En skægkam er din hemmelige løsning, til et rodet skæg. Ved at bruge en skægkam sikre du, at skægget altid sidder perfekt. Deres kompakte design gør dem til det perfekte tilbehør at havde med dig, så du kan rette skægget løbende gennem dagen.

Ved at rede skægget ud hyppigt, fjerner du snavs og andre uvelkomne genstande i skægget. Det holder skægget hygiejnisk, og skaber et sundere skæg der vokser bedre.

Kammen er også perfekt hvis dit skæg har en tendens til at flyve i alle retninger eller hvis det kruset og krøllet. På den måde får du mere kontrol over dit skæg, uden risiko for skader.

Træ kam

Hvilken kam er bedst for dit skæg?

To skægkamme af træ på et hvidt bord

Når det kommer til udstyr, bør du være ekstra opmærksom på, om det er egent til skæg. Normale kamme kan skade skægget fremfor at pleje det. Håret og huden under et skæg er mere sensitivt, og derfor skal du være mere opmærksom på hvad du bruger.

Dog er der også flere slags kamme af forskellige materialer, kvaliteter eller prisklasser, der giver forskellige resultater. Skægkamme kan komme i materialer så som plastik, horn og træ. Generelt er plastik ikke godt for skægget. Dens hårde tænder, kan være skadende mod huden og håret.

Derfor bør du investere i en kam af træ eller horn fremfor plastik. Disse kamme kan koste mere end plastik, men det du investere i kammen får du tilbage. På længere sigt sørger for, at du altid har en velplejet og groomet skæg uden risiko.  

Når du køber en kam, bør du også tag note af, hvilken slags skæg du har. Hvis det er mere kruset, krøllet eller sensitivt bør du vælge en kam med mere mellemrum mellem tænderne.

Det gør det nemmer at manøvre, uden at hive i skægget. Hvis dit skæg er mere fint, kan du vælge en kam, der er tætter mellem tænderne. Den gør at dit finere skæg bliver helt redet.

Brug skægsaks når du trimmer skægget

Du kan bruge en skægsaks for at få en vel trimmet og plejet skæg. En skægsaks er for at lave små justering i skægget der ikke kræver brug af en maskine.

Ved at bruge en saks, holder du skægget frisk og dens design tillader mere fleksibilitet end en trimmer. Sammen med en kam sikre du altid for at du klipper til den ønsket længde. På længere sig vil det sørge for et lige og langt skæg der er sundt.

En mand der klipper i sit skæg

Hvilken skægsaks passer dig bedst?

Mand der klipper sit skæg med en saks

Når du skal købe en skægsaks, skal du huske at jo mere du investere i en saks jo mere effektiv er den. Sakse i højere kvalitet kommer til skabe bedre resultater og holder længere. Det betyder at på længere sigt får du mere ud af din saks men også spare penge da den ikke skal udskiftes så oftest.

Samt bør du overveje hvilken længde saksen skal være. Længere saks er svære at manøvre men gør arbejdet hurtigt. På den anden side er mindre kompakte sakse mere fleksible, dog kræver det mere tid eller energi på at gøre arbejdet ordentligt.

Grooming glattejern til det ujævne skæg

Har du et krøllet? Eller det ujævnt? Så kan du bruge et glattejern til skæg. Det er et praktisk redskab, der hjælper med at vedligeholde skægget.

Med en glattejern kan du rede dit krøllet skæg ud på en effektiv måde. Den bruger nemlig varme til gør hårene helt glatte og jævne. På den måde sikre du at dit skæg altid ser soigneret ud.

Selvom glattejern historisk har været et produkt egnet til kvinder, er det blevet en trend at bruge det til skæg. Mange mænd lider af et ujævnt skæg, der er svært at håndtere.

Dette kan skyldes en ujævn skægvækst, forskellige grosretninger eller krøllet hår. Det betyder at en normal skægkam eller skægbørste ikke altid sikre dig din ønsket look. Dette kan undgås med glattejern.

Faktisk er det en smule misvisende at kalde det en glattejern, når det i realiteten er mere formet som børster eller kamme. På mange måder fungerer den som skægbørster og skægkamme, i med at den redder skægget ud.

Dog bruger den varme til at sikre at hårene nemmere kan håndteres. Du bør huske at varme kan være skadeligt mod skæg, da den brænder keratin. Derfor bruge en varmebeskyttelse, der dækker over hårene. Derudover sørg for skægget er rent ved at vaske den med en god skægshampoo eller skægbalsam.

Tre personer holder en føntørre, glattejern og varmebørste til skæg

Hvilket glattejern til skæg passer dig bedst?

glattejern og to børste

Hvis du i tvivl om hvilken skæg glattejern passer dig bedst, er dette afsnit for dig. Der er et hav af glattejern på markedet, du kan tage brug af. Selvom de hvert har sin egen funktionalitet og design, formår de samme resultater, derfor husk at i sidste ende er det en smag og behag sag, når du vælger din glattejern.

Der er typisk to slags glattejern på markedet: varmebørster med indbygget varmelegeme eller glattekam med føntørre. De har begge sine fordele, så du kan vælge den der dækker dine behov bedst.

Hvis du søger efter noget, der kan style håret mens du groomer det, er en glattekam med føntørre perfekt. Med dens funktionalitet, kan du style skægget, mens du glatter hårene. På den måde sikre du at du altid får den skægstil du ønsker.

Dog hvis du har et længere og kraftigere skæg, anbefaler vi at bruge en varmebørste med varmelegeme. Den er bedre egnet til komme helt ned og rede selv de stædigste hår. Hvis du lærer mere om hvordan du bruger en glatte jern, samt

Vil du dykke dybere i Trinming og grooming? Se vores andre guides!

Scroll til toppen