Barbering med ragekniv

DEN ULITMATIVE BARBERINGSREDSKAB

Rageknive er det ultimativ redskab, du kan tage brug af, når det kommer til barbering. For mange er processen når du bruger en ragekniv, et rigtigt ritual for mænd.

Det kræver disciplin, energi og tid, da du skal kunne vedligeholde kniven, bruge rigtig teknik og pleje huden. Dog vil din disciplin, energi og tid resultere i den glatteste og tætteste barbering muligt.

Hvis du vil vide mere om hvordan du bruger en ragekniv, hvilke der er på markedet, samt hvordan du bruger dem optimalt? Så er du kommet til den rette side.

Hos Gentlemanguiden har vi lavet en komplet guide, så du kan blive ekspert i rageknive. Derudover giver vi dig en trin for trin guide, hvor du kan læse om den optimale barbering.

Hvad er en ragekniv?

En ragekniv, som også bliver kaldt for en barberkniv eller en straight Razor, er et enkelt blad, som oftest er lavet af stål. Det sidder fast på et håndtag, så det bliver et langt instrument. Bladet på ragekniven, er designet sådan at du kan lave en meget tæt barbering. Det sker fordi huden er i direkte kontakt med bladet.

Det er også nogle ulemper ved at bruge ragekniv. Når bladet er i direkte kontakt med huden, så forøger det også chancer for at du enten kan skære dig eller få små snit i ansigtet. Det kræver derfor mere tålmodighed og lidt længere tid at blive færdig.

Da bladet og håndtaget går i et, er det ikke muligt at udskifte klingen på ragekniven. Derfor skal man vedligeholde kniven, ved at slibe den med enten sten eller læderstropper. På den måde kan du sikre at den forbliver skarp og klar til barbering.

Når ragekniven vedligeholdes korrekt, kan du forlænge dens levetid markant. Det er i forvejen det mest miljøvenlige redskab, hvor det også bliver det billigste, hvis du sammenligner forskellige produkter over en længere periode. Det er vigtigt at du plejer huden både før, under og efter barbering, da den typisk er meget sensitiv.

Ragekniv eller shavette

En shavette er mere eller mindre det samme som en ragekniv, udover en enkelt detalje: Bladene kan og skal skiftes efter hvert brug. Det betyder, at du ikke bruger tid på vedligeholdelse. Det er perfekt til dig, som vil have samme oplevelse som en ragekniv, men uden at bruge tid og energi på vedligeholdelse.

Du kommer ikke til at få en lige så optimal barbering, da udskiftelige barberblade ikke er af samme kvalitet som bladet på ragekniven. Derudover kommer du til at bruge flere penge på blade, end det enkelte køb, som du laver med ragekniven.

Ydermere er bladene skadeligt for miljøet. Dog skal det siges at på længere sigt er shavette billigere, samt mere miljøvenligt end skraber. Det betyder, at det er det bedste alternative til en ragekniv.

Find den bedste ragekniv til dig

Hvis du er i tvivl om hvilken af de to knive som passer dig bedst, bør du overveje nogle af de følgende faktorer. Hvis du er mest interesseret i den klassiske ragekniv, så er det vigtigt at slå fast, at den klassiske ragekniv kan give dig en grundig barbering. Ragekniven er det mest miljøvenlige og det billigste valg du kan tage, dog kræver kniven over længere tid mere vedligeholdelse.

Hvis du derimod helst vil have løsningen, hvor du skal bruge mindst tid muligt, så er en shavette barbergrejet du skal vælge. Den giver også et rigtig fint resultat og kan nemt vedligeholdes. Derimod skal du smide lidt flere penge efter shavetten, fordi du skal investere i nye blade, når kniven bliver slap.

De nye blade er dog ikke det dyreste, hvor prisen minder meget om almindelige skrabere. Husk igen at der er forskel på de to produkter i forhold til resultatet. Shavetten er den erstatning, som minder mest om en ragekniv, og vi synes den leverer bedre resultater end både barbermaskiner og skrabere.

En vedligeholdt ragekniv klar til brug.

Hvordan du bruger en ragekniv

Til at starte med bør du sørge for, at bladet er skarpt og helt rent. Den bedste måde at teste om kniven er klar, er ved at knipse på den med neglen.

Hvis der kommer en ren og klar tone frem, så er den klar, omvendt bør du slibe den hvis lyden er anderledes. Du bør slibe den ved at bruge en slibekniv eller en læderstrop. Læderstroppe er en del nemmere, hvis du ikke har prøvet det før.

Ydermere er det vigtigt, at kniven er desinficeret ordentligt både før og efter brug. Yderligere er det en god idé at vaske den ordentligt igennem før du bruger den.

Dette er fordi der kan være bakterier på bladet. Under barbering vil disse bakterier blive tilført til huden, og kolonisere sig i porerne. Det kan føre til problemer med skægpest.

Forbered huden til barbering

Efter du har gjort kniven klar, bør du forbredde din hud. Det gør at skægget er nemmere at håndtere, samt formindske risiko for irritationer. Begynd med at vask ansigtet grundigt, så du fjerner alt urenheder, der kan komme under huden.

Når kniven er klar til brug, bør du forberede din hud. Det gør skægget bliver nemmere at håndtere og kan mindske risikoen for irritation. Begynd med at vaske ansigtet grundigt, fjern derefter alle urenheder med en skægshampoo.

Hvis du har længere skæg, kan du med fordel bruge en skægtrimmer til at begynde med. Ragekniven er ikke god til at fjerne længere hår, og det kan blive svært at styre teknikken.

Du kan også benytte dig af skægolie, olien blødgør hårene og kan være et beskyttende lag for huden.  På den måde glider ragekniven nemmere under barbering, dette kan mindske chancen for røde knopper og irriteret hud efter barbering

Klargør barberskum, barbercreme eller barbersæbe

Når man barber sig, er det vigtigt at man bruger en form for barberingsgrej. Generelt er der 3 forskellige grupper af produkter: Barberskum, barbersæbe eller barbercreme.

Barberskum kommer i flaske, hvor det er klar med det samme. Du skal bare trykke på toppen, også kommer barberskummen ud. Det er et produkt som er smart, fordi det kan fungere rigtig hurtigt. Det skal bare trykkes ud i håndfladen også skal du massere det ind i skægget.

Hvis du vælger at bruge barbercreme eller sæbe, så vil du oftest opnå en bedre barbering. Det sker fordi produkterne er mere effektive end barberskummen. Det kræver dog også lidt mere af dig, men opgaven er stadig til at overkomme. For at bruge produkterne, skal du benytte dig af en barberkost. Den bruger du til at gøre cremen/sæben klar, ved at skumme det med cirkulære bevægelser. Du kan efterfølgende massere det ind i skægget.

Når produktet er blevet påført, anbefales det at du lader det hvile i 2-3 minutter. Så kan produktet aktiveres og gøre huden og håret blødt og klar til barbering.

Barber med din naturlig grosretning

Når du vælger at barbere dig med en ragekniv, er det vigtigt at du barberer dig i samme retning, som dit skæg gror naturligt. På den måde undgår du bedst irriteret hud, som kan føre til røde knopper.

Ydermere er det vigtigt at du ikke skærer dig selv i huden, du skal have ragekniven til at glide over ansigtet. Her kan du med fordel tage små huk ad gangen. På den måde har du bedst kontrol over kniven.

Du kan med fordel trække i huden, når du barberer dig. På den måde bliver huden strammet op, så du bedst muligt kan undgå at skære i dig selv.

Det kan kræve tid og øvelse, før du bliver rigtig god med ragekniven. Så længe du husker på at være fokuseret, så skal barberingen nok blive succesfuld. Under barberingen vil det være en fordel, hvis du skyller kniven undervejs. Efter barberingen skal du benytte en god aftershave, som kan beskytte huden efter barbering.

Plej huden efter barbering

Når du er færdig med barberingen, skal du igen huske, at huden er ekstra sensitiv. Derfor er det vigtigt at du plejer den korrekt. Du vil helst gerne undgå at der kommer bakterier i porerne, da det kan føre til betændelse eller infektion.

Derfor er det vigtigt at du bruger en form for aftershave. Den fugter og renser huden ved at dræbe bakterier. Vi synes den bedste aftershave er en, som er baseret på tonic. Den kan føles hård mod sensitiv hud, fordi den indeholder en høj procentdel af alkohol.

Alternativt kan du bruge en aftershave lotion/balm, der fokuserer på at pleje huden.

Scroll til toppen